Garmin Dakota 20
Deze navigator is bedoeld voor fietsers en wandelaars, hij kan ook in de auto gebruikt worden maar daar is het schermpje te klein voor en de navigatie-methode is niet geschikt voor auto's.
Ik kocht deze navigator bij Mediamarkt, samen met fietsstuurhouder voor 200 euro. Er wordt een kaart bijgeleverd waar je niet veel aan hebt, er staan alleen de belangrijkste wegen op. Er zijn op internet enige gratis en goede kaarten te krijgen. Garmin zelf heeft daar geen enkel probleem mee en levert zelf het "basecamp"-programma waar deze kaarten gebruikt kunnen worden voor het analiseren van opgenomen tracks. Voor de kaarten moet je bij "openfietsmap.nl" zijn, hier staat ook een uitgebreide handleiding bij voor het downloaden en installeren van deze kaarten. De kaart, b.v. benelux full-version, moet voor basecamp gedownload worden en een copy van deze kaart (gmapsupp.img) moet naar de navigator. Voor de navigator kan het best een aparte microSD-kaartje gebruikt worden, op dit kaartje moet een map met de naam "Garmin" aangemaakt worden en in deze map moet de kaart gecopieerd worden. Dit kan wel 40 minuten duren. Er zijn ook kant en klare kaartjes op SD te krijgen zowel van Garmin zelf als van openfietsmap.
Er moeten 2 AA batterijtjes of accu's gebruikt worden. De GPS-ontvanger is van goede kwaliteit en functioneert prima tussen gebouwen en onder winter-bomen, dit is natuurlijk bij wandelen wel belangrijk. 's Zomers is de GPS-ontvangst onder dichte bomen wat minder maar toch nog wel bruikbaar. Het navigeren is volledig anders dan bij auto-navigators, een paars gekleurde lijn geeft op het scherm de richting aan waarin gelopen of gefietst moet worden, je hebt dan de vrije keus welke weg of pad gekozen kan worden.
Er zit een uitgebreide kompas op de navigator waarmee ook genavigeerd kan worden, tevens is een barometrische hoogtemeter aanwezig.
Zowel op basecamp als op het toestel zelf kunnen van tevoren routes gemaakt worden die dan gevolgd kunnen worden. Met het toestel kunnen tracks opgenomen worden met alle gegevens van de gelopen of gefietste of met de auto gereden weg. Deze tracks kunnen met basecamp bekeken worden en er kan een grafiek zichtbaar gemaakt worden met hoogte- en snelheid-gegevens. In deze grafieken kan een hellingspercentage zichtbaar gemaakt worden.
Deze tracks kunnen ook met google-earth bekeken worden, de hoogtegrafieken en hellingspercentages kloppen dan niet.
Een voorbeeld van een door mij gefietste route in de omgeving. De zwarte lijn geeft de track weer, dit gebeurt erg nauwkeurig, er is goed te zien dat er regelmatig op fietspaden gefietst wordt.
De hoogte- en snelheids-grafiek van deze route, 's winters loop ik deze helling op. De hellingspercentages zijn goed als er niet te veel bomen staan. Bij de afdaling van de N278 naar Maastricht waren de hellings-percentages vrijwel allemaal goed. De opgaande helling is de Bronckweg, dit is een holle-weg in een bos. De hellingspercentages kloppen hier vaak niet.
Er zijn nog enkele kleine hulpprogramma's op deze navigator : agenda, calculator, zon- en maan-gegevens e.d..
Het scherm kan ingesteld worden voor het weergeven van diverse gegevens als een hoogteprofiel of "tripcomputer", hier worden gegevens als snelheid, gemiddelde snelheid, afstand e.d. getoond.
Er kan een hartslagmeter of cadenssensor draadloos aan gekoppeld worden, deze gegeven worden tevens bij de track opgslagen.
Al met al een leuk ding om te hebben.