infrarood licht
Omdat er veel misverstanden zijn over de betekenis van " infrarood licht " zal ik hier een poging doen om een en ander te verduidelijken.
Er zijn grof ingedeeld twee soorten infrarood licht : warm en koud infrarood.
Warm infrarood komt van de zon en andere warmte stralende voorwerpen en dieren en wordt o.a. toegepast in warmtebeeld-camera's en bewegingsdetectoren om lampen in te schakelen.
Koud infrarood licht wordt toegepast in afstandbedieningen en als verlichting voor bewakingscamera's.
Beide soorten infrarood-straling kunnen wij niet zien en zijn daarom erg geschikt voor bewaking. Vrijwel iedere electronische camera is gevoelig voor koud infrarood en vrijwel niet voor warm infrarood. Omdat koud infrarood licht normale foto's verpesten zit er in deze camera's een ir-filter : een gekleurde folie of lensje. Door dit filter te verwijderen, wat meestal moeilijk is, wordt deze camera een ir-gevoelige camera die gebruikt kan worden voor bewaking of het bestuderen van dieren die vaak actief worden in het donker. Hier dient dan nog koud ir-licht bijgeschenen te worden, daar zijn ir-ledjes voor die meestal al in de bewakingscamera zijn aangebracht en ook los als schijnwerper gekocht kunnen worden.
Warmtebeeld-camera's ontvangen het warme infrarood en maken daar een foto of video van, ongeveer hetzelfde als normale camera's. De warmtegevoelige elementen van deze camera's zijn erg duur en traag. Deze camera's zijn dan ook duur en kwalitatief niet erg goed. Voor een paar honderd euro is er al een warmtebeeld-opzetstukje voor smartphones. De resolutie van deze camera's is erg laag : een paar honderd pixels.
Het detecteren van bewegingen kan op verschillende manieren : mensen, dieren en b.v. auto's stralen warm infrarood uit die ontvangen kan worden door een warmtegevoelig pir-element die dan een lamp of camera inschakeld. Het kan ook bij video-camera's door het vergelijken van twee beelden opgenomen door die camera, als er veel verschil is tussen die twee beelden wordt die camera definitief ingeschakeld.