outbound optic pulse (cresta) horloge
Ik kocht dit horloge bij Kijkshop voor ongeveer 80 euro. Het horloge meet de polsslag door middel van twee ledjes en een lichtgevoelige cel die in het horloge-bandje zijn verwerkt. Dit functioneerd goed en er zijn ook een paar andere merken die met deze methode de polsfrekwentie meten. Het horloge is uiteraard ook als gewoon horloge en stopwatch te gebruiken, mankeert ook niet veel aan. De energie wordt geleverd door een accu die met een usb-lader is op te laden. De ledjes gebruiken natuurlijk veel energie en zouden 24 uur lang op een opgeladen accu de polsmeting kunnen doen. Via bluetooth 4.0 kunnen de gegevens naar buiten gezonden worden.
Een minpunt is de bijgeleverde gebruiksaanwijzing, engels en nederlands. Deze is slecht uit het chinees vertaald. Hoe het ding opgeladen moet worden staat nergens beschreven, dit moet je zelf uitzoeken aan de hand van de oplader. De oplader moet op het horloge geklemd worden. Er wordt verwezen naar een app "smart run" die niet te vinden is. Ook op de site van deze firma zijn geen verdere gegevens te krijgen.
Om de gegevens van de polsslagmeter op te kunnen slaan op een smartphone moet deze ios7 of android 4.3 of beter hebben. Ik gebruikte als app "runtastic", het eigen runtastic horloge moest dan aangeklikt worden. Dit werkt op het moment (28 nov.) niet meer. Misschien dat er een andere app is.
Dit zijn de posslag-metingen van een wandeling bij mij in de buurt, er zit een 4% helling omlaag in en een 8% helling omhoog. Er zou weinig verschil zijn tussen de frekwentie omlaag en omhoog, ongeveer 7 slagen. Wat overigens ook verwarrend is dat het horloge gedurend dit half uur twee maal over ging op tijd-mode. Ik heb dus twee maal opnieuw de polsslag-mode moeten instellen. Dit zou kunnen komen door het per ongeluk aanraken van de toetsjes. Als activiteits-meter is het overigens veel beter geschikt dan de stappentellers die tegenwoordig volop te krijgen zijn.
Al met al een goedkoop horloge met polsslag-mogelijkheid onder het motto : zoek het zelf uit.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mio-link polsband
Deze polsband meet ook d.m.v. licht de polsslag en deze kost ook ongeveer 80 euro (Wehkamp). Er zit een accu in en een ledje geeft d.m.v. kleuren ongeveer de hartslag aan. Er is een goede gebruiksaanwijzing op internet te vinden en er is een snelstart-gidsje bijgevoegd. Op de site van de fabrikant zijn veel gegevens te vinden van smartphones en apps die te gebruiken zouden zijn. De fabrikant heeft zelf ook een app ontwikkeld waar diverse instellingen gedaan kunnen worden en waar de polsslag afgelezen kan worden. De polsslag als functie van de tijd kan hier alleen bij Apple afgelezen worden, ik gebruik Android op mijn telefoontjes dus ik moet nog even wachten. Op mijn acer-smartphone werken ook de meeste apps niet. Na lang zoeken heb ik de app "alpha monitor" kunnen vinden. Op het moment werkt deze app ook niet goed meer, daartegenover staat dat "runtastic" het wel doet. Deze polsband is overigens ook te gebruiken bij de Garmin-apparatuur, ik heb een Garmin-dakota 20 en daar functioneert het goed d.m.v. de ANT-verbinding. BaseCamp of Google-earth levert dan de grafieken. De grafieken van Garmin zijn dacht ik alleen als functie van de afstand te verkrijgen, de grafieken van runtastic zijn als functie van de tijd en daardoor niet afhankelijk van GPS en beter te gebruiken met home-trainers. (Basecamp levert een tabel "eigenschappen" die te kopieren is naar een werkblad van excel oid, vanuit dit werkblad is een grafiek te maken als functie van de tijd.)
Nu de praktijk :
Dezelfde route als bij het outbound-horloge. Hier ging het ding goed de fout in aan het einde van de route, een vlak stukje. Mijn polsslag was daar normaal, 130 of zoiets, het ledje op de band knipperde rood en op Garmin was 210 te lezen, bijna dood dus.
Ik heb inmiddels het bandje een paar centimeter hoger op de onderarm geplaatst en de curve ziet er dan beter uit. Net boven het polsgewricht maar dan met de opnemer aan de bovenkant gaat ook goed bij mij, er zijn dan geen problemen met verschuiven op de arm.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ter vergelijking de grafiek van dezelfde route met een borstband. Het verschil tussen stijgen en dalen is hier ongeveer 35 slagen. Volgens mij klopt dit veel beter. Het blauwe lijntje geeft de gps-snelheid weer. In de helling naar beneden is een tunneltje. Gps kan daar uiteraard niet ontvangen worden. De gebruikte apparatuur en programmatuur is van Runtastic.
Conclusie : de polsbandjes zijn veel makkelijker aan te brengen en te dragen dan borstbanden, er zijn problemen met de apps te verwachten, met Garmin-apparatuur werkt het waarschijnlijk goed. Het is goed mogelijk dat deze meter tijdens de meting periodiek de dubbele polsslag aangeeft. Op ongeveer 1/3 van de onderarm aangebracht functioneert het bandje goed. Net boven het polsgewricht met de opnemer aan de bovenkant gaat het ook goed. Als de afstand tussen het bandje en de telefoon te groot wordt , b.v. bij autorijden of fietsen, zijn er ook problemen te verwachten. Met borstbanden zijn er minder problemen, alleen het aanbrengen is veel omslachtiger.
met mio-link gemeten, bandje op 1/3 van de onderarm :
een ritje met de bus op27 december van/naar een winkelcentrum aan de andere kant van Maastricht. Na ongeveer 1h15 ben ik met een trap van de laagste verdieping naar de begane grond gegaan gevolgd door het drinken van een cappuccino. Als actogram is het veel beter als een activiteitsmeter, om het de hele dag te dragen is het nogal belastend, er moet ook continu een mobieltje aan staan.